September – Bomen snoeien

Niet alleen maar kappen!

Eind september. De herfst is begonnen, maar daar merken wij nog niet veel van. De bomen staan nog volop in het groen en de zon maakt overuren. Voor ons is het prettig werken in dit seizoen en al zijn we dan boomkappers, niet elke boom hoeft om. Bomen snoeien doen we ook.


Technieken om bomen te snoeien

Bomen snoeien kan op diverse manieren. Neem bijvoorbeeld in vorm snoeien: takken weghalen om de boom een betere vorm te geven of (relatief) klein te houden. Als bomen jong gesnoeid worden in een bepaalde vorm en daarna regelmatig worden teruggesnoeid, krijg je opvallende vormbomen, zoals de knotwilg of dakplataan. Ingrijpender is kandelaberen. De naam zegt het al: de takken van een grote boom worden teruggesnoeid tot op zo'n 2 meter van de stam en de vorm die overblijft lijkt op een kandelaar. Dit is vakwerk en niet elke boomsoort kan ertegen.


Met klimtuig de hoogste boom in

Vaak is de beste manier om een grote boom flink terug te snoeien erin klimmen en met de motorzaag aan de gang. Dat kan alleen veilig met klimtuig en ook dan moet je weten waarmee je bezig bent. Wij weten dat. Wij zekeren ons goed aan takken die ons gewicht kunnen dragen, zelfs als je even vrij aan het klimtuig hangt. Zo'n hoge boom snoeien is topsport! Om zware, dikke takken niet ongecontroleerd te laten vallen (echt, ze kunnen alle kanten uit springen) gebruiken we touwen. En uiteindelijk ruimen we al het snoei-afval netjes op. Klus geklaard!


Tip

Niet elke hovenier of doe-het-zelver is een boomexpert. Voorkom dat je kostbare boom op het verkeerde moment of op de verkeerde manier gesnoeid wordt. Schakel voor groot snoeiwerk een specialist in, zoals Koops Boomkapbedrijf.