Maart – Zieke bomen rooien

Bomen in de knop

Het heeft even geduurd, maar nou lijkt het toch lente te worden. Er zijn boomsoorten die al fris in het groen staan, maar de meeste houden het bij knoppen. Nog een paar maanden en de loofbomen staan er weer prachtig bij in tuin, plantsoen en bos. Tja, zo zou het moeten zijn...


Pas op met zieke bomen

Helaas zijn niet alle bomen vitaal en gezond. Bomen kunnen ziek of zwak zijn door parasieten, milieuvervuiling, vorstschade, ouderdom etc. Soms zijn ze niet meer te redden en dan is het beter een zieke boom gecontroleerd te kappen, want een boom die spontaan omvalt kan veel schade veroorzaken. Oppassen dus. Maar hoe weet je of een boom ziek is? Goeie vraag. Vaak is er weinig van te zien aan de buitenkant. Maar wij zijn boomspecialisten, dus als je vermoedt dat een boom ziek is, laat ons er dan eens met een kennersoog naar kijken: redden of rooien?


Bomen kappen en nog veel meer

Moeten een of meer bomen gerooid worden, ook om andere redenen dan ziekte, dan rukken wij uit met onze machines en/of klimtuig om de klus veilig te klaren. Nadat de boom is platgelegd (zover waren we in het vorige blog) zijn we nog lang niet klaar. Resterende takken moeten eraf en de stam wordt in hanteerbare stukken gezaagd. Takken en stammen (tot 42 cm doorsnee) kunnen ter plaatse versnipperd worden om te dienen als bodembedekker: recycling waar je bij staat. Of we verzagen de stammen tot brandhout. Nog even de stobben frezen? Doen we ook!


Tip

Wees zuinig op de boom of bomen in je tuin. Soms kan een flinke snoeibeurt een oude boom echt een tweede leven geven. Met ons gereedschap snoeien wij bomen vakkundig én snel, ook op plekken waar je zelf niet veilig bij kunt komen.