December – Bomen kappen

Boomkappers in actie

Ja, het is winter. Vorst, sneeuw en regen wisselen elkaar af en de meeste mensen blijven lekker binnen of gaan hooguit de deur uit voor een winterse wandeling. En wij dan? Geen denken aan, wij zijn dag in dag uit buiten en bezig met wat we goed kunnen en graag doen: boomkappen. 


Bomen rooien in de winter?

Precies. En laten we het deze keer alleen over echt gróte bomen hebben, want die hebben we in december aan de lopende band gekapt. Bij 'bomen kappen' denk je misschien aan stoere mannen die met een bijl staan te zwaaien, maar die tijd is voorbij. De motorzaag, klimtuig en kraanwagen (onder andere) zijn ons gereedschap. Daarmee zorgen onze boomkappers ervoor dat grote bomen uiteindelijk veilig op de grond liggen en tot brandhout verwerkt kunnen worden. Ook stoer, zeg nou zelf: zie onze foto's.


Hoe gaat dat dan, boomkapper?

Op verschillende manieren. Laten we er één bij de horens vatten in deze blog. Zo nodig halen we wat van de onderste takken weg, zodat de kraanwagen de boom stevig vast kan grijpen. Dan zagen we de stam dicht bij de grond door en wordt de boom van de stronk getild. Al eens over nagedacht hoe zwaar zo'n boom is en hoe sterk dus zo'n machine moet zijn? En je moet het met eigen ogen gezien hebben, maar zo'n kanjer wordt gewoon zachtjes neergelegd op een plek waar wij hem klein kunnen zagen. Dat was één manier. Wordt vervolgd...


Tip

Zelf een grote boom rooien? Begin er niet aan, want dit is vakwerk dat alleen veilig uitgevoerd kan worden door de juiste man met het juiste materieel. Onze ervaren boomkappers staan het jaar rond voor je klaar.